Hellre löftesrika nej än svekfulla ja

14 November 2019

Det bästa äktenskapsrådet kan vara att ge varandras idéer 15 minuter av intresse innan man säger nej. I helgen hade vi samtal om hur man bäst hanterar goda idéer på jobbet och om utmaningen när man har nej-sägare i sitt team eller i sin ledning – om man själv liksom jag älskar JA. Om man ger varandras idéer i alla fall en liten chans mätt i minuter av obrutet intresse, så kan känslan av mod och kreativitet trots ett slutligt nej ändå spira. Vi var rörande överens om detta. Det bästa äktenskapsrådet kanske var en av de bästa löften vi kan ge i våra jobbrelationer. Jag lovar att ge dina idéer och tankar minst en kvarts nyfikenhet och inlyssnande.

För visst är det förödande när man äntligen ger luft till den där juvelen till idé man gått och haft och man direkt möts av ett ”nej” eller ”det har vi redan provat” eller än värre ”det passar inte in i årets verksamhet”. Inget dödar lusten så mycket som snabb skepticism. Kvar sitter man med sin pärla som kastats till dem som inte hade tid att ge den lyskraft, om bara så en liten stunds glimmer. Kanske satt man med den oslipade diamanten, men det får man aldrig veta.

Skapa tid i kalendern för dina tusen blommor. Och skörda sen.

Samtidigt är det hemskt, ja kanske värre, att få ett ”ja, men vad kul!” och sedan under tiden man utvecklar sin idé och involverar fler som engagerat tror, så får man reda på att det nog inte var prioriterat, åtminstone inte i år, -var det inte tydligt?!  Man får hoppas att man inte redan berättat om sitt nya roliga projekt på Linked In. Det eroderar så klart lusten att pröva, för detta är även ett effektivt sätt att släcka glödande självkänsla och få motivationen till jobbet och till ledarskapet att krackelera. Kvar blev cynism.

Det finns sätt att ge hoppfulla ”nej”

Det finns andra tekniker för att skapa en kultur av mod att säga vad man har på hjärtat, trots att man kanske vet att idéen som sådan ännu är för ogenomtänkt för att kunna genomföras. Ett sätt är att som ovan att ge planerad tid eller ha som inställning att pröva varandras goda idéer genom att utforska dem tillsammans. Ganska snart vet man precis vilka som faktiskt är de där potentiella diamanterna.

Det är dessutom så att 90 % av alla idéer är menade att gå i graven eller förädlas till en annan. Men dit kommer vi aldrig om vi inte låter 100 % skina om så bara för 15 minuter.

premiumprogrammet för Women for leaders får man också pröva metoden ”appreciate inquiry” som används just till att utforska varandras idéer. I den modulen fick vi känna kraften och glädjen som snabbt väcks med den energi och nerv som liknande metoder ger i det gemensamma utforskandet. Med ens blir också idéerna bättre och mer värdefulla. 

Den bygger på ”systemisk teori” som vill lyfta fram att stärka det som är bra, fungerande, värdeskapande och utvecklande – hos varandra likväl som i en idé. Bygg vidare med utforskande frågor på det som är starkt, gott, lovande och meningsfullt! Låt lärande och reflektion vara verktyget. Fokusera på det positiva och inte på problemen. Låt forskandet ta lite tid och var nyfiken! Stort värde lovas.

Listor, inkubatorer och digitala hjälpmedel

Ett annat sätt att spara på goda intentioner och uppslag är att jobba med ”backloggs”, som är en slags önskelista med aktiviteter eller idéer som man vill spara för framtiden. I en backlogg kan de förädlas och låta tiden baka dem väl. Vi har sådana listor på jobbet och ibland finner vi att idéer som för ett halvår sedan var omogen passar som hand i handske. Ibland rensar vi bort bland idéerna för att de blivit obsoleta. Lite tid gör inte sällan idéer gott. För att göra backlogg i kanban-verktyg så kan man antingen använda gratistjänsten Trello, Microsofts Planner eller bygga sitt workflow med idébank i Podio.

En backlogg kan man också återkomma till och jobba lite med i stunder av strategisk reflektion. Fredagar är utmärkta dagar att tänka lite längre och lite större. Rensa kalendern så gått det går på fredagar och få gjort det dyrbara tänkararbetet och återvänd till dina listor av goda idéer. Man raffinerar och tänker till, konsoliderar och prövar. Kanske skissar på prototyp eller pratar med dem som idéen berör för att ge den ytterligare växtkraft eller för att begravas med krans.

Ge utrymme för dina intraprenörer

Ett tredje gott sätt att skapa en kultur av kreativitet och mod att pröva sina bästa idéer, det är att ge utrymme för prototyper. Du har säkert medarbetare som är skillade intraprenörer, som älskar att förädla och utveckla arbetssätt och produkter. Ge dem utrymme att göra det. En protoypvänlig organisation kommer finna de där 10 % guld som gör att affärer och verksamheter kan växa och nå sin fulla och nya potential.

Ett sådant förfarande kan handla om att man ger medarbetare, med en idé som de vill testa, möjlighet att göra det under en begränsad tidsperiod. Under den här perioden kommer det behövas acceptans från ledning och kollegor att man testar men också att man efter testperioden gör en ordentlig utvärdering och därefter, när det case man byggt fått analys, fakta och perspektiv, kan fatta ett beslut om man ska gå vidare till nästa steg. Kanske har man kommit på andra tankar, eventuellt lärt sig mycket på vägen och kanske är man en potential på spåret.

Ett löftesrikt svar för ja-sägarna

Ett nej behöver inte vara definitivt. Ska kanske sällan vara det. Det kan vara ett hoppfullt nej som betyder ”inte just nu”. Det är också en av de bästa tillstånden som finns när ett nej har blivit ett ja. Från no go till go och motivationen skjuter i höjden och medarbetare liksom ledare känner stolthet och förväntan stiga. Det är löftesrikt att jobba med idéer som får mogna och bida sin tid. På detta sätt är också ett nej för oss ja-sägare den rätta vägen att gå.

//L

 

Louise är gästbloggare hos Women for Leaders där hon skriver om praktiskt ledarskap i en tid av stora förändringar. Hon också varit deltagare i Women for Leaders Premium Leadership Program samt varit gäst i Karriärpodden. Till vardags är Louise chef för digital samverkan och förnyelse på SKL. Hon är utbildad teolog och har lång erfarenhet av att leda organisationer och människor i förändring. Hon har i sin karriär lett allt från ideella organisationer till statliga förvaltningar bland annat tidigare varit chef för digital verksamhetsutveckling och förvaltning på Stockholm stad.